T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde, çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. (ASP.NET_SessionId) |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresini ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun “ilgili kişinin haklarını düzenleyen” 11. maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Başvuru Formunu’nu Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
2016 yılından bu yana Manavgat'ta üretimine başlanan ve Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO), Manavgat Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MASİAD) ve Manavgat Ziraat Odası'nın üretim miktarı ve üretim alanlarının artırılması ile Manavgat'ın tarım ekonomisinin geliştirilmesi yönündeki çalışmaları kapsamında 3 bin 400 dönüme ulaşan muz üretiminde, muz üreticilerinin ihtiyaç duyduğu ara eleman yetiştirme kapsamında; MASİAD, AÜ Manavgat MYO ve Manavgat Ziraat Odası işbirliğinde 'Muz Yetiştiriciliği' konferansı düzenlendi.
Atatürk Kültür Merkezi'nde Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. HAMİDE GÜBBÜK'ün konuşmacı olarak katıldığı konferansın açılış konuşmasını MASİAD Başkanı Mücahit TATAR gerçekleştirdi.
MASİAD'ın kurulduğu günden bu yana 'Tarım ve Turizmde Marka Şehir Manavgat' ilkesi doğrultusunda hareket ettiğini ifade eden TATAR, “Avantajımız olan coğrafik imkanlar, işteki birikim, tecrübelerimizle tarım Manavgat'ımızda en önemli, en dinamik sektörlerden birisi haline gelmiş ve son dönemlerde ivme kazanmaya başlamıştır. Her sektörde olduğu gibi tarımsal alanda da bilimsel destekler daha fazla katma değer sağlaması adına son derece önemlidir” diye konuştu.
Zeytin, susam, keçiboynuzu ve bazı tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirildiği Manavgat'ta son yıllarda muz yetiştiriciliğine de ilginin arttığını ifade eden TATAR, “Muz yetiştiriciliği alanında yapmış olduğumuz çalışmalara, bugün birisini daha ekleyerek Ziraat Odası Başkanımız Rasim METİN ve Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu Müdürü Hakan SERT ile beraber muz yetiştiriciliği konusunda etkin bilgiye sahip olan, konunun duayeni Sayın Prof. Dr. Hamide GÜBBÜK'ü siz değerli yatırımcılarla, çiftçilerle bugün burada buluşturmak istedik” dedi.
Konferansla muz yetiştiriciliği konusunda yaşanan sıkıntıları dile getirmeyi düşündüklerini ifade eden TATAR, “Bu konuda İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürümüz Hüseyin GEYİKOĞLU hocamla ve İlçe Tarım ve Orman Müdürümüz Ömür Ozan ÇAKAL ile beraber çalışmalar yapıyoruz. Yatırımcıların talep etmesi halinde muz yetiştiriciliğinde sertifika programları düzenlenecek” dedi.
MANAVGAT MYO ORGANİK TARIM BÖLÜMÜ AÇILDI
Akdeniz Üniversitesi Manavgat MYO'da 2 yıllık Organik Tarım Bölümü'nün açıldığı müjdesini veren MASİAD Başkanı Mücahit TATAR, “2019-2020 eğitim öğretim döneminde bölümümüz ilk öğrencilerini almaya başlayacak. Yine Ilıca bölgemizde Ali Rıza TÜMBÜL'ün ciddi yatırımları ile Akdeniz Üniversitesi Manavgat MYO öğretim üyelerinden Hamza YALÇIN'ın katkılarıyla yatırımcılarımızın ihtiyacı olan ara eleman sorununun çözümüne katkı sunacağız. Manavgat Belediyesi'nin de dahil olmasıyla beraber kurulacak seralarda hem uygulama alanı oluşacak hem de ürün yetiştirilecek. Ara eleman yetişmesiyle beraber Manavgat'ın tarımı da bizim hedeflediğimizden çok daha ileri noktalara gelecek” diye konuştu.
İhtisas Gıda Organize Sanayi Bölgesi hakkında güzel gelişmelerin yaşandığını da hatırlatan TATAR, “Bölgemiz için çok önemli bir ihtiyaç olan gıda ihtisas organize sanayi bölgesinde bugünlerde güzel gelişmeler oldu. İnşallah en kısa zamanda faaliyete geçer. Gıda ihtisas organize sanayi bölgesiyle tarımda ve turizmde marka şehri Manavgat hedefinde önemli bir eksiği de tamamlamış olacağız” dedi.
SERALAR YAPI RUHSATI DIŞINDA KALSIN
MASİAD Başkanı Mücahit TATAR'ın ardından konuşmasını yapan Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim METİN, Akdeniz Bölgesi'nde muzun ana üretim yerlerinin sırasıyla Anamur, Gazipaşa ve Alanya olduğunu, ancak son yıllarda Manavgat'ta yapılan çalışmalar ile Örenşehir, Boztepe ve Çenger'de muz üretiminin başladığını Kalemler, Evrenseki, Çolaklı ve Gündoğdu bölgelerine de yayıldığını ifade ederek, “Geçen yıl 22 Temmuz'da Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü kredi taleplerinde ruhsat istedi. Bu nedenle o tarihten beri 3 bin 400 dönüm olan muz üretim alanımız artamadı. Son 7-8 aydır Antalya Milletvekilimiz İbrahim Aydın'ı bu konuda çok rahatsız ettik. TZOB Genel Merkezimize konuyu illettik, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz ve Tarım Komisyonundaki milletvekillerimiz ile yaptığımız görüşmeler sonucunda da müspet cevap aldık ve Ziraat Bankası'nın ruhsat talebi kalktı. Artık Manavgat'ımızda muz seralarının artışını görebileceğiz” diye konuştu.
Seraların üretim alanı ve çiftçilerin gelir sahası olduğunu vurgulayan METİN, “Seraların yapı ruhsatı dışında bırakılmasını istiyoruz. Bu konuda gerekli çalışmaları söyledik zaten, inşallah önümüzdeki günlerde yapı ruhsatının kalkmasını bekliyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde bu müjdeyi veririz. Muz Alanya ilçemizde 5 bin dönüm kapalı sera, 7-8 bin dönümde açık muz üretimi yapılıyor ama Manavgat'ta başlayalı 3 sene civarı oldu şuanda 3 bin 400 dönüme ulaştık. En kısa zamanda Alanya'ya ulaşacağımızı düşünüyorum. Çünkü bölgemizde 400 bin civarında daha alanımız var. Alanya'yı da geçeceğimize inanıyorum” dedi.
TOPRAKTAN UZAK OLURSAK İFLAH OLMAYIZ
Manavgat'ın coğrafi, doğal ve tarihi olarak dünyanın en güzel yerlerinden biri olduğunu ve bunun kıymetini bilmek gerektiğini vurgulayan Manavgat Kaymakamı Dr. Mustafa YİĞİT, “Toprağa yakın olmak lazım, tarımdan vazgeçmemiz mümkün değil, topraktan uzak olursak iflah olmayız. O yüzden her türlü tarımsal çalışmada kesinlikle birlikte oluruz. Memleketin geçmişi tamamen tarım o yüzden bundan ayrılmak olmaz” dedi.
Kentleşme sürecinde yerleşim alanlarının planlanırken tarım arazilerinin korunması gerektiğinin altını çizen Kaymakam YİĞİT, “Tarımsal toprakları kaybettiğimizde bunu tekrar yerine koymanız bin yılı alıyor. dolayısıyla ekolojik sistemleri iyi koruyup, dengelemek lazım” dedi.
Muzun Manavgat'ta yeni bir sektör olduğunu, henüz 3 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Kaymakam YİĞİT, “2016 da 9 kişiyle başlamış bu iş, şuan 117 kişiye ulaşmış. Müthiş bir sıçrayış var. Arkadaşlara sorduğum zaman bu işte gelecek var diyorlar. Türkiye'de ihtiyaç çok fazla, 350 ton civarında bir ihtiyaç, dolayısıyla bu sektöre girilirken düzenli tarlalara zarar vermeden ve iyi hesap ederek girmek gerekiyor. Girişimci, yatırımcı, ziraatçı arkadaşlarımız, çiftçilerimiz bu konuları hesap ediyorlardır zaten” diye konuştu.
MUZU İHRACAT ETMEYİ DÜŞÜNMELİYİZ
Muz üretiminin Türkiye'de ilk olarak Anamur'da başladığını daha sonra Gazipaşa ve Alanya'da ciddi yatırımların yapıldığını söyleyen Ak Parti Antalya Milletvekili İbrahim AYDIN, son 3 yılda muz üretiminde Manavgat'ında adının geçtiğini belirterek, “Ekvator'dan heyet geldi, İstanbul ve Ankara'dan sonra kendilerini 2 günde Antalya'da misafir ettik. Sayın Dışişleri Bakanımız Mevlüt ÇAVUŞOĞLU onlara, gelecekte size muz ihracat edeceğiz demişti. Alanya'da ki seraları görünce dediler ki; biz sayın bakanın şaka yaptığını sanıyorduk, ancak şaka yapmıyormuş, dediler” diye konuştu.
Türkiye'nin nüfus sayının 80 milyonu geçtiğini ve bu yıl Antalya'ya 16 milyon turist beklediklerini ifade eden Aydın, “Baktığımız zaman 700 bin ton civarında muz tüketimi var. Üretime baktığımız zaman 500 bini ancak buldu. Önümüzdeki yıllarda muzu dışarıya ihracat edebileceğimizi düşünüyorum. Yani muz sadece Ekvatorda değil Antalya'da da Mersin'de de bu bölgede yetişebilir. Bununla ilgili daha önce sıkıntılar oldu fakat biz hep müdahil olduk, bu konuda yardımcı olalım diye. İşte Ziraat Bankası ruhsat olmadan kredi vermem dedi, ama biz o işi çözdük. Amaç üretimse fazla takılmadan bu işleri yapmamız gerekiyor. Onun içinde biz elimizden ne geliyorsa yapacağız. Son günlerde tarımda üretimi arttırmak için kredilerde de yardımcı olacağız. Yüzde 8 bildiğim kadarıyla gayet güzel bir kredi, teşvikler var, iyi bir destek olacak. Biz önümüzdeki engellerin hepsini kaldırıp sizin gibi üretici olan kişilere teslim etmek bizim görevimiz, inşallah yapacağız. Zaten tıbbi ve aromatik bitkiler üzerine bir çalışmamız olacak. Kurulacak komisyonu buraya getirip, hem muzla ilgili olan konularda hem de diğer konularda hep beraber çalışırız inşallah” diye konuştu.
Manavgat'ın büyük bir potansiyeli olduğunu ifade eden Aydın, “MASİAD'a teşekkür ediyorum; muz konusunda olsun, organize sanayi konusunda olsun, üniversite kurulmasında olsun çok önemsiyor. Bizde çalışmalarının her zaman arkasındayız. Manavgat'ın geleceği için bunların hepsi çok önemli. Üniversiteyi kurmaya ramak kaldı 3. fakülteyi kurduktan sonra ziraat fakültesi olabilir, arkasından bilimsel çalışmalar da yapılır” dedi.
Konuşmaların ardından Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamide GÜBBÜK, 'Muzun Kullanım Alanları, Dünya ve Türkiye Muz Üretimi, Dünya Muz Üretiminde İzlenimler, Türkiye Muz Üretiminde İzlenimler, Sorunlar' başlıkları altında sunumunu gerçekleştirdi.
Konferansın sonunda Prof. Dr. Narin ÜNAL, Şevki ÖNCEL, Ahmet GÜNAL, Mehmet YAMAN, Hüsnü UYSAL, Hüseyin UYSAL, Ali CİNKAYA ve Hasan Özgür KAYA'ya konferansa destek verdikleri, Prof. Dr. Hamide GÜBBÜK'e de katkılarından dolayı MASİAD Başkanı Mücahit TATAR, AÜ Manavgat MYO Müdürü Prof. Dr. Hakan SERT ve Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim METİN tarafından plaket verildi.
|
|